01/12/2023

Svima nam je poznato da se ceo svet nalazi u teškoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja, COVID-19. Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, jasno nam je da se moramo boriti kako odgovarajućim bezbednosnim merama, tako i odgovarajućom disciplinom.

Republika Srbija u ovaj rat nije ušla nespremna. Proglašeno vanredno stanje, propisane bezbednosne mere, ali i disciplina koje bi svi trebali da se pridržavamo, najviše su uznemirili naše najstarije građane. Potrebno ih je motivisati i ohrabriti da ostanu u kućama, što dalje podrazumeva da je potrebno obezbediti im sve neophodne uslove kako bi i dalje zadovoljavali svoje svakodnevne potrebe.

Dosadašnja praksa pokazuje da su volonterizam i volonterski rad do sada uspeli da pobede u svakoj situaciji poput ove. Dakle, potrebno je motivisati i mlade da se organizuju i ujedine, jer solidarnost je naš zajednički cilj.

Volonterizam i volonterski rad predstavlja jedan od najefikasnijih oblika participacije građana ili građanki u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude.

Drugi dan po proglašenju vanrednog stanja u mnogim lokalnim samoupravama funkcionisali su Call centri “Pomoć starijim građanima”.

Sama reč volonter latinskog je porekla koja po savremenom shvatanju označava osobu koja sopstvenom voljom, dobrovoljno, individualno ili organizovano, pruža svoje usluge onima kojima su neophodne, bez materijalne nadoknade.

Kao neko ko je spreman da pomogne, ali i kao student Fakulteta bezbednosti, bez velikog razmišljanja odlučila sam da se prijavim za volonterski rad. Odlučna da pomognem onima kojima je pomoć potrebna i svesna da u gradovima već postoji zadovoljavajući broj volontera rešila sam da pomognem ljudima koji žive u seoskoj sredini.

Kontaktirala sam predsednika mesne zajednice sela u kojem živim, Sremske Rače, i predložila da na našoj teritoriji organizujemo grupu volontera, poput Call centara za Pomoć starijima u većim gradovima. Naišla sam na veliko oduševljenje i podršku. Zajedno sa predstavnicima civilne zaštite uspeli smo da za jako kratko vreme organizujemo grupu mladih ljudi koja je spremna da pokaže nesebičnost i humanost.

Registrovali smo se i pridružili radu Call centra u nadležnoj lokalnoj samoupravi, Sremskoj Mitrovici. Ubrzo nakon toga doneta je odluka da sva sela u okolini organizuju volontersku grupu koja će pomagati na njihovoj teritoriji.

Bezbednost pre svega.

Ljudski život, kao najvažnija štićena vrednost, nam je prioritet. U skladu sa tim pridržavamo se propisa, nosimu svu potrebnu zaštitnu opremu, u vidu maski i rukavica.

Jedna od bitnih mera koje se svi pridržavamo je zvanično obeležje u vidu legitimacije, kako naši najstariji ne bi strahovali da će biti prevareni, jer su od ranije poznati slučajevi obmane.

Naš rad.

Za početak smo obišli sve starije građane, predstavili se, podelili im kontakt telefone i objasnili im kako naš tim funkcioniše.

Pozivanjem jednog od tih brojeva, građani se mogu obratiti za pomoć – nabavku namirnica, lekova i drugih neophodnih potrepština npr. higijenskih artikala.

Nakon što call centar primi poziv i obavi se selekcija, volonteri pozivaju građane i dogovaraju se sa njima oko dolaska. Volonteri po dolasku na adresu građana ne ulaze u njihove stanove ili kuće, nego sa pristojne razdaljine preuzimaju novac ili recept, ukoliko je reč o nabavci leka, obave neophodnu kupovinu i isto tako robu i fiskalni račun predaju korisniku.

Jedna od većih aktivnosti bila je pakovanje paketa sa osnovnim namirnicama koji su bili namenjeni kao pomoć penzionerima sa minimalnim primanjem. Marljivo smo radili na podeli istih, te su našim sugrađanima dostavljeni u što kraćem roku.

Pored podele paketa, vršili smo i podelu dezinfekcionih sredstava, a naše kolege iz Sremske Mitrovice vredno su radili na pravljenju zaštitnih maski, koje su takođe podeljene građanima.

Muški deo ekipe radi na dezinfekciji sela, sve ulice, kao i zelene površine dezinfikovane su.

Naravno, nailazili smo na razne prepreke i neprijatnosti, ali je ohrabrujuće znati da smo u ovim teškim trenucima pomogli onima kojima je pomoć neophodna. Kroz volontiranje naučili smo da probleme smatramo izazovima i da situaciju sagledavamo iz više uglova, pa ih lakše i rešavamo.

Svesni rizika kojem se izlažemo, posle više od mesec dana, tim je energičan i nasmejan kao prvog dana.

Orni i raspoloženi, volonteri Sremske Rače i volonteri Call Centra Sremska Mitrovica, poručuju vam samo jedno – OSTANITE KOD KUĆE! Budite heroji, mislite na najmilije.

Autor teksta:
Nataša Miletić, student Fakulteta bezbednosti