25/05/2024
Logo Veliki

U Domu Vojske Srbije, u utorak, 18. marta predstavljen je tematski zbornik radova „Zaštita nacionalne kritične infrastrukture: regionalna perspektiva”, koji predstavlja stručni rezultat međunarodne naučne konferencije koja je krajem prošle godine održana u Beogradu, u organizaciji Fakulteta bezbednosti, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Instituta za korporativnu bezbednost (Ljubljana), Naftne industrije Srbije i Privredne komore Beograda.

1 2

O zborniku radova govorio je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije prof. dr Ivica Radović, koji je naglasio značaj konferencije za buduće projekte u ovoj oblasti, a zatim se prisutnima obratio dekan Fakulteta bezbednosti prof. dr Radomir Milašinović, koji je istakao da je zbornik radova kruna međunarodne konferencije gde su se čula razna mišljenja i gde su predstavljeni pregledi svih dosadašnjih dostignuća u ovoj oblasti.

Prof. dr Želimir Kešetović i prof. dr Zoran Keković, članovi programskog odbora konferencije i urednici zbornika, predstavili su zbornik radova i govorili su o značaju koji zaštita kritične infrastrukture ima u 21. veku. Profesor Keković se zahvalio učesnicima konferencije i autorima radova što su deo svojih iskustava i znanja podelili sa naučnom i stručnom javnošću i tako ih učinili dostupnim. Profesor Kešetović govorio je o savremenim opasnostima prirodnih katastrofa i zlonamernih ljudskih akcija koje iziskuju novi pristup zaštite kritičke infrastrukture.

3 4

Prisutnima su se obratili i pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane Miroslav Jovanović i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić, koji su istakli značaj zbornika koji treba da bude podsticaj svim donosiocima političkih odluka da temi zaštite kritične infrastrukture posvete znatnu pažnju. Jovanović je naglasio da će Ministarstvo odbrane i dalje pružati podršku svima koji proučavaju temu zaštite nacionalne kritične infrastrukture, definisanje i razrešenja problema iz ove oblasti.

Napori učesnika konferencije u istraživanju i pisanju originalnih naučnih i stručnih radova, od kojih su najreprezentativniji odabrani za tematski zbornik, imali su cilj da prikupljenim saznanjima pomognu donosiocima odluka u pogledu strategijskog planiranja i izrade odgovarajućih strategijskih dokumenata u oblasti zaštite kritične infrastrukture.

5 6