08/02/2023

U hotelu ’Croatia’ u Cavtatu, 29. i 30. septembra 2022. godine, održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Kako se nositi sa neizvesnostima u sve složenijem okruženju – Nova kartografija rizika i kriza“.

Dvodnevna konferencija je okupila brojne eksperte iz oblasti bezbednosti, političkih nauka, prava, medicine, energetike te je kroz multidisciplinarni koncept diskusija opravdala očekivanja organizatora.

Konferencija je bila strukturirana u pet panela:

  • Geopolitički bezbednosni izazovi u svetlu COVID-19 i ukrajinske krize,
  • Zaštita kritične infrastrukture,
  • Međunarodni standardi i standardizacija (bezbednost i rezilijentnost),
  • Pandemije i epidemije,
  • Ekološki i energetski izazovi.

Prisutni su imali priliku da čuju izlaganja istaknutih eksperata u navedenim oblastima, uz razmenu mišljenja kroz sadržajne diskusije.

Predavači iz regiona, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije, ali i Velike Britanije, Italije, Finske, Švedske, Holandije i Australije, predstavili su rezultate svojih istraživanja i nudili funkcionalne preporuke za uspešno prevazilaženje predmetnih problema.

Imajući u vidu složene okolnosti sa kojima se suočavamo, neophodno je potencirati akademski i stručni dijalog, upravo u cilju rešavanja postojećih i prevencije budućih izazova. Sa ovim ciljem, nastavljamo sa organizacijom međunarodnih skupova sa sličnom tematikom. Sledeći skup je planiran za sledeću godinu, u Crnoj Gori.

Organizatori međunarodne konferencije bili su: Centar za analizu rizika i upravljanje krizama (CARUK) iz Beograda, Hrvatska udruga za međunarodne studije (HUMS), Zagreb, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sveučilišta u Sarajevu, Filozofski fakultet (Institut za sigurnost, obranu i mir) Sveučilišta “Sv. Ćiril i Metodije” u Skoplju, te Institut za standardizaciju Srbije (ISS). Konferencija je realizovana u partnerstvu sa Londonskim institutom za menadžment strateškim rizicima, Fakultetom političkih nauka Univerziteta Crne Gore, Univerzitetom „Luarasi“ iz  Tirane i Mrežom mladih za strateški menadžment rizika i kriza, a čiji su predavači istaknuti stručnjaci regiona i Zapadne Evrope za upravljanje rizicima i krizama.

U neformalnom delu, za učesnike konferencije organizovani su Cocktail party u Cavtatu, ručak u Herceg Novom i poseta starom gradu u Kotoru. Sunce, prekrasni krajolici, morski zrak, nauka i iskustvo uz dobru gastronomiju i vrhunski smeštaj u hotelu s 5 zvezdica pokazali su se kao dobitna kombinacija i u ovim turbulentnim vremenima.

Previous Image
Next Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *