Međunarodna stručna konferencija: „KORPORATIVNA BEZBEDNOST U REPUBLICI SRBIJI 2014“

Predsednik Centra dr Zoran Keković učestvovao je 19.11. 2014. godine u radu Međunarodne stručne konferencije: „KORPORATIVNA BEZBEDNOST U REPUBLICI SRBIJI 2014“. u organizaciji Srpske asocijacije menadžera korporativne bezbednosti koja je deo regionalnog konzorcijuma istoimenih asocijacija iz Slovenije i Hrvatske. Kao predsednik Naučnog saveta ove asocijacije, Zoran Keković bio je moderator Okruglog stola na temu: „STANJE KORPORATIVNE BEZBEDNOSTI U REPUBLICI SRBIJI – AKTUELNOSTI I TRENDOVI“, čiji učesnici su bili:

 • Milorad Todorović, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije;
 • dr Goran Matić, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo Beograd, sudski veštak za bezbednost informacija;
 • Dejan Pavlović, Zamenik Direktora Funkcije za korporativnu zastitu NIS Gazprom Neft
 • Vladimir Radović, direktor Samostalnog sektora za upravljanje rizikom JP ”POŠTA SRBIJE” Beograd;
 • dr Marinko Kresoja, direktor Direkcije bezbednosti OTP Banka
 • Mladen Raonić, Direktor bezbednosti PTP DIS doo;

Teme okruglog stola:

 1. Kako su pozicionirani poslovi bezbednosti i kakav je tretman bezbednosti u velikim privrednim sistemima? Iskustva i prednosti privatizacije!
 2. Javno-privatno partnerstvo: Da li je naše tržište spremno za savremene zahteve koje podrazumeva ovo partnerstvo? Kakva su uzajamna očekivanja između javnog i privatnog sektora bezbednosti? Može li policija i na koji način da stimuliše dobijanje odgovarajućeg statusa koporativne bezbednosti u privredi i društvu kakav ona inače ima u razvijenom svetu?
 3. Da li će primena Zakona o Privatnom obezbeđenju unaprediti komunikaciju i razmenu podatataka između  ova dva sektora?
 4. Diverzifikacija poslova i tržišta kao nužno zlo ili dobro: koji su izazovi i mogu li domaće firme izdržati teret konkurencije?
 5. Nove tehnologije i bezbednosni rizici; Transfer znanja; Procena rizika kao deo problema ili kao deo rešenja?

Na skupu je promovisana knjiga: ”Ekonomska bezbednost poslovanja”autora Milana Stojanovića, eksperta Koordinatora za poslove ekonomske bezbednosti NIS Gazprom Neft i Dejana Pavlovića, Zamenika Direktora Funkcije za korproativnu zaštitu NIS Gazprom Neft. Pored autora, o knjizi je govorio dr Zoran Keković istakavši kako ona daje pravi odgovor na pitanje bezbednosti kao poslovne funkcije kompanije. Poseban značaj knjige je što predstavlja stručno uporište i izvor leksičke građe za unapređenje poslovne komunikacije između menadžera bezbednosti i poslovnog menadžmenta. Ova vrsta komuniciranja se pojavljuje kao jedan od osnovnih izvora problema u pozicioniranju poslova bezbednosti u savremenom biznisu. Na taj način, knjiga predstavlja literarni prvenac na našem tržištu poznavanja oblasti ekonomske bezbednosti i stručnu potporu odlučivanju zasnovanom na proceni rizika, kao imperativu savremenog poslovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *