01/12/2023

Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Institut za standardizaciju Srbije potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i Ugovor o onlajn pristupu srpskim standardima i srodnim dokumentima.

Cilj saradnje je ostvarivanje niza samostalnih i zajedničkih aktivnosti obe institucije usmerenih ka boljem i efikasnijem informisanju i obrazovanju o sistemu nacionalne standardizacije, kao i unapređenju infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji, čime bi se studentima i drugim zainteresovanim omogućilo i učinilo dostupnim sticanje znanja iz oblasti standrdizacije, odnosno infrastrukture kvaliteta.

Radnom sastanku, koji je prethodio zaključenju Sporazuma, prisustvovali su pored potpisnika Sporazuma, dekana Fakulteta, prof. dr. Ivice Radovića i direktorke Instituta za standardizaciju Srbije Tatjane Bojanić, i rukovodilac Sektora za informatičko izdavačku delatnost Instituta, Violeta Nešković Popović, rukovodilac Sektora za opšte oblasti standardizacije, Radiša Knežević, šef katedre studija bezbednosti, koji je istovremeno i predsednik Nacionalne komisije za standarde iz oblasti bezbednosti i otpornosti, prof. dr Zoran Keković, prodekan za nastavu, prof. dr Božidar Banović i sekretar Fakulteta, Nevena Nastić Dragutinović.

Važno je istaći da je sa Fakultetom bezbednosti po prvi put potpisan ugovor o onlajn pristupu srpskim standardima i srodnim dokumentima, koji će studentima i profesorima ovog fakulteta omogućiti stalni godišnji onlajn pristup kompletnim tekstovima odabranih srpskih standarda pod najpovoljnijim uslovima, koje će studenti i profesori moći stalno da koriste, kako u nastavnom procesu, tako i u naučno-istraživačkom radu.

Ovakva vrsta saradnje nacionalnih organizacija za standardizaciju i visokoškolskih ustanova je od izuzetno velikog značaja, pre svega kako bi se studenti, kao budući eksperti i donosioci odluka, još tokom nastavnog procesa upoznali sa standardima i standardizacijom.