01/12/2023

Zoran Keković iz Centra za analizu rizika i upravljenje krizom rekao je su oba slučaja masovnih ubistava, u OŠ “Vladislav Ribnikar” i kod Mladenovca, efekat opšteg stanja nesigurnosti i neizvesnosti u društvu, nezadovoljstva i izolovanosti pojedinaca, poremećaja sistema vrednosti, a kako smatra, tome doprinosi i poguban uticaj masovnih medija i video igrica i sadržaja.

U izjavi za Tanjug, Keković je ocenio da možda postoji neka indirektna veza između prethodna dva događaja, u smislu da je prvi bio psihološki okidač za drugi.

“Možemo govoriti o različitim motivima oba dogođaja. Frustracijama, željom za publicitetom zahvaljujući viralnim medijima, a danas postoji samo publicitet, ne pozitivan i negativan, već samo želja da što više ljudi zna za vas”, smatra Keković.

Osim opšte društvene klime, Keković smatra da su znakovi upozorenja neposredno saznatljivi u okruženju, bilo koja da je sredina, škola, susedstvo.

“Ovo je prilika za buđenje i osvešćivanje u smislu da nam je neophodno da stavimo tačku na bujanje lažnih vrednosti, veličanje antiheroja i veoma je važno da uočavamo te signale ranog uporzorenja koji se nalaze u našem neposrednom okruženju. Ne možemo ignorisati opasnosti i pretnje koje nam dolaze iz samog okruženja”, poručio je Keković.

Detaljnije na tanjug.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *