Odrzan stručni skup na temu: „Stanje i unapređenje bezbednosti u zdravstvenim ustanovama“

U Velikoj sali Privredne komore Srbije u utorak 15. marta održan je stručni skup na temu „Stanje i unapređenje bezbednosti u zdravstvenim ustanovama“. Organizatori skupa bili su Udruženje za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije i Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Tokom uvodnih obraćanja i tri panel diskusije učesnici su imali mogućnost da razmene stručna mišljenja i iskustva, što predstavlja osnov za unapređenje sistema bezbednosti zdravstvenih ustanova, kao i prevencije i smanjenja rizika ugrožavanja svih aktera u pružanju zdravstvenih usluga. Naime, poslednjih godina zdravstvene ustanove, zaposleni u njima, kao i korisnici zdravstvenih usluga sve više su izloženi bezbednosnim pretnjama prirodnog i tehničko-tehnološkog porekla, kao i rizicima izazvanim ljudskim faktorom. Preventivni napori koji podrazumevaju edukaciju potencijalnih žrtava nasilnih akata, izradu procena rizika i planova postupanja u vanrednim situacijama, kao i kategorizacija zdravstvenih ustanova sa aspekta njihove ugroženosti predstavljaju neophodan uslov za unapređenje stanja bezbednosti.

Prisutnima se na početku obratio Dekan Fakulteta bezbednosti, prof. Dr. Ivica Radović, dok su u okviru prvog i drugog panela prezentacije održali prof. Dr. Zoran Keković (Prevencija i procena rizika u zdravstvenim ustanovama), doc. Dr. Goran Mandić (Specifičnosti obezbeđenja u zavisnosti od vrste zdravstvene usluge i edukacija ugroženih radnika u zdravstvu), prof. Dr. Vladimir Jakovljević (Direktive EU za kritičnu infrastrukturu u zdravstvu) i prof. Dr. Slađana Babić (Sistem zdravstvene zaštite u vanrednim situacijama). Ostali panelisti bili su predstavnici Udruženja za privatno obezbeđenje PKS, predstavnici MUP Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i menadžeri bezbednosti zdravstvenih ustanova poput Kliničkog centra Srbije, Kliničkog centra Vojvodine i opšte bolnice u Pirotu.

Među zaključcima skupa istaknuto je da bi u osmišljavanju načina unapređivanja bezbednosti sektora zdravstvene zaštite vodeću ulogu trebalo da zauzme  Fakultet bezbednosti. Kao konkretnu meru predloženo je da Fakultet bezbednosti bude nosilac projekta procene rizika i sistema bezbednosti u zdravstvu, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i PKS, i sa osloncem na evropske pristupne fondove.

Previous Image
Next Image