Održan nacionalni simpozijum „Bezbednost u zdravstvu“

U petak, 26. juna 2020. godine u Klubu poslanika u Beogradu uspešno je održan prvi akreditovani nacionalni simpozijum na temu bezbednosti u zdravstvenim ustanovama. Simpozijum su organizovali Institut za standardizaciju Srbije i Centar za analizu rizika i upravljanje krizama pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i uz partnerstvo Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Simpozijumu je prisustvovalo pedesetak učesnika, zaposlenih u različitim zdravstvenim ustanovama iz cele Srbije. U skladu sa preporukama nadležnih organa, preduzete su sve mere bezbednosti: primena zaštitne opreme (maski i rukavica), sredstava za dezinfekciju, uz odgovarajući raspored sedenja u sali. Nakon završetka predavanja, učesnici su imali priliku da urade vežbu, koristeći konkretne primere iz prakse. Takođe, popunjavanje testa na početku i na kraju simpozijuma omogućilo je poređenje nivoa poznavanja najznačajnijih pitanja i merenje pozitivnog učinka prisustva na simpozijumu.

Simpozijum su otvorili g. Marinko Radić, generalni sekretar Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i doc. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, koji su pozdravili prisutne.

Predavači na simpozijumu bili su dr Zoran Keković, dr Slađana Jović, dr Nenad Putnik, profesori Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu, doc. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, Zlatko Petrović, predstavnik Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Aleksandar Bratić, kompanija „Standardi i rešenja“, dr Dragana Popović i Violeta Nešković-Popović, predstavnice Instituta za standardizaciju Srbije.

Na simpozijumu se govorilo o upravljanju bezbednošću i vanrednim situacijama, kao i o smanjenju rizika od katastrofa u zdravstvenim ustanovama, odgovoru zdravstvenog sistema u vanrednim situacijama, zaštiti podataka u računarskim sistemima, primeni propisa o zaštiti podataka o ličnosti na zdravstvene organizacije itd. Posebno je bilo reči o sledećim važnim dokumentima: Uputstvu za upravljanje bezbednošću u zdravstvenim ustanovama (CEN/TS 16850:2015), Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti Novoj Evropskoj regulativi za medicinska sredstva (MDR, 2017/745/EU), Bioriziku (CWA 15793), kao i o srpskim standardima važnim za ovu oblast: SRPS EN ISO 13485, SRPS EN ISO 14971, SRPS EN 15224 i o seriji standarda SRPS ISO/IEC 27000.

Svi učesnici dobili su standard SRPS EN ISO 27799 za bezbednost informacija u zdravstvu, na srpskom jeziku.

Previous Image
Next Image